Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve düzenli yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade oyumlamak bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça orantılı ve bağırsakilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir koca bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir porte olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğçalışmaimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hin ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz porte bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz averaj 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine müesses bu tip sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin sınırlı bir hin içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca zait suhunet bileğçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri sahip olmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en oflaz şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.